Віра ваша спасе вас…

Всеукраїнська Патріарша проща

до Галицької чудотворної ікони Матері Божої

3-4 серпня в с. Крилос (Давній Галич) відбулася Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої, покровительки Галицького краю, присвячена 30-річчю виходу Української греко-католицької церкви з підпілля. Прощу очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

Вже традиційно в суботу вранці, після Божественної Літургії та благословення в дорогу, прочани з Івано-Франківська, Калуша, Бурштина вирушили до Крилоса пішим ходом. Також на прощу приїхала колона велосипедистів із Голині.

На прощі були присутні тисячі людей з Івано-Франківщини та інших областей. Прочани мали нагоду переглянути документальну стрічку «Ті, що вірні», побували на нічних чуваннях, які проводили семінаристи, взяли участь у цікавій мистецько-євангелізаційній програмі, яку підготувала Молодіжна комісія.

Більше сотні священників Івано-Франківської Архієпархії сповідали парафіян, котрі причастились та з Божої ласки отримали повний відпуст під час Архієрейської Божественної Літургії, яку в неділю, 4 серпня, відслужив Патріарх УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

30 років тому зусиллями світочів нашої катакомбної церкви вдалося зробити неможливе – УГКЦ отримала право вільно та привселюдно звершувати свою діяльність. Важливим кроком стала акція голодування греко-католиків у Москві. Тривала вона 5 місяців і викликала великий резонанс у Радянському Союзі та світі. Тодішня влада була змушена визнати права церкви. Власне, як зазначив у своїй проповіді Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), серед тих, хто писав листа до Генерального секретаря ЦК КПРС М. Горбачова, а також організував «парад Української греко-католицької церкви» на Красній площі в Москві, був і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир (Війтишин). Подвижники відновлення нашої церкви з довір'ям покладались на Боже милосердя, вірили, що Господь вислухає щирі молитви нашого народу. Тому так важливо в наш час мати глибоку віру, бо тільки вона рятує в хвилини розчарування, тривоги чи біди. Зауважу, що коли почалася Архієрейська Божественна Літургія, то була трохи похмура погода, часом накрапав дощик, та пізніше небо прояснилось, виглянуло сонце. Як пожартував Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, щирі молитви людей навіть хмари розганяють.

Відрадно, що разом з іншими прочанами на Крилоській горі були міністр Міністерства культури України Євген Нищук, нещодавно призначений голова  Івано-Франківської обласної державної адміністрації Денис Шмигаль, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та міський голова Львова Андрій Садовий.

Слід сказати, що до проведення Патріаршої прощі було залучено ряд організацій та установ. Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир подякував організаторам, серед них і генеральному директору Національного заповідника «Давній Галич» Володимирові Костишину, за добре виконану роботу. Наукові співробітники установи провели цікаві екскурсії для тих прочан, котрі виявили бажання оглянути пам’ятки культурної спадщини Давнього Галича.

Любов Бойко

Галерея зображень

back to top