Виставка робіт косівських майстрів у Галичі

8 січня у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася виставка робіт викладачів та студентів Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. Серед робіт представлені вироби художнього ткацтва, дерева,  металу, художня кераміка. Окремо можна виділити роботи графічного дизайну, художньої обробки шкіри та дизайну костюма. Для жінок цікавими будуть споглядання жіночих прикрас та одягу з поєднанням гуцульських елементів. Оскільки виставка відкрилася у другий день Різдвяних свят, то на ній представлені ікони, виконані на дереві-левкасі, а також намальовані на склі. Є тут і декоративні шахи «На сторожі пам'яті», поліптих «Створення світу», триптих «Тіні забутих предків» та сучасний керамічний сервіз, виконаний у стилі трипільської культури.

Відкрив виставку завідувач науково-освітнього відділу заповідника Андрій Стасюк, який наголосив, що ініціатором цієї виставки є Наталія Качковська, яка свого часу закінчувала Косівське училище декоративно-прикладного мистецтва, що зараз має статус інституту. З вітальним словом до присутніх звернувся заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький. На  відкриття виставки з Косова приїхали викладачі інституту Марія Іванчук, Людмила Боєчко, Олександр Захарків, Павло Мороз, які розповіли про роботу своїх відділів та курсові і дипломні роботи студентів, які, власне, представлені на виставці.

Запропоновані роботи засвідчують неперервність наших традицій. Однак вони не стільки є зразками наслідування, як виявом творчого переосмислення та інтерпретацією народного мистецтва. Це речі, які не потребують реклами, хоча кожна така виставка – це і є своєрідна реклама того, що нас самоідентифікує у світі. А ми маємо це, як наголосили виступаючі, з діда-прадіда. На завершення мусимо наголосити, що окремі співробітники Національного заповідника теж свого часу училися у Косові і для них дана виставка була своєрідним поверненням у молодість. А це, безумовно,  один із найкращих подарунків на Різдво.

Виставка  косівських майстрів у Національному заповіднику  «Давній Галич» триватиме до кінці лютого, тож сподіваємося, що її зможе відвідати багато галичан, зокрема і представники учнівської молоді, яких запропоновані речі мають переконати, що минуле також може ожити, якщо до нього підходити із творчістю.

Іван ДРАБЧУК

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652