Осип Мончук – галицький патріот

Нещодавно активний громадський діяч і пластун з Івано-Франківська Тарас Зень переслав мені на електронну пошту архівну справу галичанина Осипа Мончука. Ця справа  під №1709 зберігається в архіві СБУ. Порівняно зі справою Івана Корчинського, яку я раніше так само переглядав і опрацьовував, вона є набагато меншою. І все ж за її сторінками можна відтворити загальний портрет уродженця Галича, про якого у самому місті зараз майже не пам’ятають. Але історики для того і є, щоб повертати нащадкам забуті імена.

Мончук Осип, син Захара та Марії з роду П’єнктуш, народився 9 квітня 1911 року. Його батько Захар Йосипович працював листоношею і був на сім років старшим від матері. Свого сина, як бачимо, він назвав на честь батька, щоправда у документах польського періоду його ім’я фіксується як Осип, а не Йосип. Крім нього у сім’ї росли ще чотири доньки: Марія (1901 р.н.), Янка (очевидно, Іванна, 1903 р.н.), Текля (1909 р.н.) та Софія (1919 р.н.). Після закінчення школи в Галичі Осип навчався у Панській семінарії учительській у Станиславові, але вчився тільки чотири роки, тобто, за сучасним визначенням, мав незакінчену вищу педагогічну освіту. У рідному місті він працював інструктором молочарні.

З початку 30-тих років минулого століття О. Мончук  активно включився у боротьбу за визволення українців з-під польського поневолення. Кілька разів його було заарештовано польською поліцією. Перший раз 29 вересня 1930 року  під замітом (підозрою. – І.Д.) в  підпалі митрополичого бараку та приналежності до УВО (звільнений у грудні). Вдруге був заарештований у 1932 році  разом зі студентами  О. Сливинським та Т. Найдичем і теж просидів 2 місяці, а третій раз – у 1934 році. Цього разу у станиславівській тюрмі він перебував 5 місяців. Однак складається таке враження, що ці арешти тільки гартували волю молодого патріота. Ми не виключаємо, що на той час він уже був одружений, хоча у справі про це – ні слова. Проте відомо, що на святі «Сокола» у 1936 року згадується Оля Мончуківна – «районова комендантка жіночих відділів «Сокола». Можливо, саме вона була дружиною Осипа. На жаль, про її долю невідомо нічого.

Коли в Галичі у 1934 році виникла Організація Українських Націоналістів, Осип Мончук став її першим комендантом. Саме те, що він був відомим у місті націоналістом, й стало причиною його арешту 21 листопада 1939 року. Як записано у справі, заведеній через п’ять днів, «заарештований зводив наклеп на Радянський Союз і проводив контрреволюційну агітацію проти нової влади та  розповсюджував націоналістичні листівки». Хоча фактично за два місяці це було зробити не можливо, але нова влада, насамперед, хотіла позбавитися патріотів. Проти Осипа Мончука свідчили Дмитро Іванович Майданський, 1915 р.н., Фогель Берль Минешевич, 1898 р.н, та Шехтер Михайло Якович із Станиславова, причому два останні були євреями.

Після року, проведеного у в’язниці, Осип Мончук Станіславським обласним судом 4 листопада 1940 року був засуджений на 10 років позбавлення волі та 5 років пораження (обмеження. – І.Д.) в правах. Як бачимо, звинувачення абсурдні, але реабілітований О. Мончук був тільки у 1992 році, уже за незалежної України.

На час його арешту тільки наймолодша сестра Софія, якій тоді виповнилося 20 років, була незаміжня і мешкала біля батьків. Два старші сестри, Марія і Янка, вийшли заміж за братів Савецьких, відповідно  Михайла і Тадея. Щоправда, Марія з чоловіком проживала в Яремчі, а Янка – у Галичі. Ще одна сестра, Текля, одружилася із Беленьким (ім’я не вказано) і проживала у місті Калуші.  Можливо, їх діти чи внуки, щось можуть додатково розповісти про  життя Осипа Мончука, а ще вартувало б відшукати його світлину. У родинних альбомах вона обов’язково мала б зберегтися. Тож сподіваємося на відгуки небайдужих галичан.

Іван Драбчук.

PS. Пан Тарас Зень просить також  галичан поділитися інформацією про  Івана Баляка, 1906 р.н., пластуна з Галича, який вчився у Станиславівській гімназії у 1922 році. Якщо маєте будь-які відомості про нього – дайте ся чути.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652