Відбулася зустріч з учасниками проєкту УКФ «Музей відкрито на ремонт»

У рамках відзначення Дня корінних народів світу 11 серпня в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася зустріч співробітників установи з учасниками проєкту Українського культурного фонду «Музей відкрито на ремонт».

Насамперед перед гостями виступила наукова співробітниця Музею караїмської історії і культури Надія Васильчук, котра розповіла про історію караїмської громади Галича, створення музею, діяльність музейних працівників щодо оновлення експозиції, форми роботи в сучасних умовах карантину.

–Музей акумулює в собі знання про історію, традиції, побут караїмського народу, представники якого кілька століть живуть у Галичі, – сказала Н. Васильчук. – Нині, на жаль, у місті залишився лише один караїм.

Свою розповідь доповідачка проілюструвала відеорядом зі світлинами галицьких караїмів у національному вбранні, фотографіями експонатів, що зберігаються в Музеї караїмської історії і культури, зокрема культових речей, одягу священнослужителів, раритетних караїмських видань, предметів побуту тощо. Надія Васильчук також повідомила, що працівники музею, як і загалом наукові співробітники Національного заповідника «Давній Галич», беруть участь у конференціях, презентаціях нових видань, зустрічах із цікавими людьми, відкриттях виставок тощо.

А далі слово мали гості. Керівник проєкту Українського культурного фонду «Музей відкрито на ремонт» Леонід Марущак відрекомендував своїх колег, котрі завітали до Галича, поділився цікавими ідеями, які допомагають перетворити музей із консервативного закладу в сучасний живий публічний простір, де, крім інформації, відвідувач отримує сплеск емоцій.

Учасниця проєкту Євгенія Моляр розповіла про співпрацю з митцями в оформленні експозицій музею, оновленні й наповненні закладу новим змістом і суттю. «Ми запрошуємо колег з різних напрямків культурної сфери долучатися до нас. Різноплановий погляд на музейну справу дозволить виявити переваги і недоліки кожного нашого партнера», – наголосила гостя.

Проєкт підтримки регіональних музеїв розпочався в 2016 році з Донецької та Луганської областей. Його учасники впродовж кількох років побували в 31-му музейному закладі на сході України, спілкувалися з музейниками про сучасні методи роботи, збереження об’єктів історико-культурної спадщини, організовували виставки творів сучасного мистецтва, націлювали краєзнавців на дослідження історії регіону. Нині проєкт розширює свої рамки на всю Україну, тож відрадно, що його учасники відвідали Галич і поспілкувалися з науковцями Національного заповідника «Давній Галич», зокрема з працівниками Музею караїмської історії і культури. Очевидно, що ця тема матиме продовження, бо галицькі музейники працюють у напрямку пошуку нових форм зацікавлення відвідувачів, особливо в цей непростий час.

Любов Бойко.

Галерея зображень

back to top