Маріямпіль і Озерце – мальовничі куточки Галицького району

Галич з околицею має не тільки багату історію, але й архітектурні, історичні, духовні та природні пам’ятки. Серед них: Біблійний сад у селі Маріямпіль та опільська перлина – карстове озерце «Бірюзове око» у селі Озерце.

Нещодавно ці мальовничі куточки відвідали працівники Національного заповідника «Давній Галич». Директор Маріямпільської школи О. С. Осташ розповіла історію села, Маріямпільської чудотворної ікони та Біблійного саду.

Маріямпіль є одним із найдавніших населених пунктів Галицького району. Археологи розкопали тут декілька палеолітичних (150-10 тис. р. до н.е.) та мезолітичних (10-6 тис. р. до н. е.) поселень, а також потужний культурний шар давньоруської доби. У 1404 році попередник Маріямполя Вовчків вперше згадується в історичних документах. 1647 року цей населений пункт отримав статус містечка з Магдебурзьким правом. Після татарського погрому 1676 року зруйноване містечко відбудували і присвятили Матері Божій. Тепер місто отримало назву Маріямпіль, тобто місто Марії, і мало покровительку Пречисту Діву.

На початку ХVІІІ ст. власник Маріямполя Ян-Станіслав Яблоновський побудував дерев’яний костел і помістив у ньому образ Богоматері Маріямпільської. Невдовзі біля образу Богоматері почали здійснюватися чуда. Чудотворна ікона допомагала людям, захищала місто у важкі часи. Зараз вона знаходиться в костелі у Вроцлаві (Польща). Жителі Маріямполя будують каплицю, де помістять захисницю їх міста – чудотворну ікону Маріямпільську Богоматір.

Справжнім духовним центром у Маріямполі є Біблійний сад, який заклали у 2011 році. Він є першим біблійним садом в Україні. Метою створення саду було надати можливість вивчати Біблію під відкритим небом. На цей час в ньому росте більше 25 видів біблійних дерев і кущів. Скульптури Маріямпільської Матері Божої, Біблії, Ісуса Христа, Апостолів сцен зі Старого та Нового Завіту разом з біблійними рослинами допомагають людині наочно сприйняти Біблійне вчення і краще зрозуміти хритиянське віросповідання. Це дуже важливо у вихованні духовності, особливо, підростаючого покоління.

Карстове озерце «Бірюзове око Опілля», яке знаходиться у селі Озерце – об'єкт Галицького національного природного парку. Назву свою отримало від бірюзового забарвлення води. Вода в озері завжди чиста, взимку не замерзає, адже живиться із підземних джерел. Озерце є цінним у науковому і природоохоронному значенні й особливо привабливим для туристів. На даний час мальовничу пам’ятку природи окультурили. Тут є відпочинкова зона і красивий туристичний об’єкт.

Марія Костик

Галерея зображень

back to top