Пам’ять про першу директорку: в Галичі відкрили анотаційну дошку Ангелині Корчинській

1 жовтня 2020 р., напередодні Дня вчителя (4 жовтня), на фасаді навчального корпусу філії №1 Галицького ліцею імені Ярослава Осмомисла (колишня Галицька ЗОШ №2 І-ІІІ ст., вул. Львівська, 6) урочисто відкрили та освятили анотаційну дошку Ангелині Корчинській (Петраш) – громадській діячці, членкині «Просвіти», корінній жительці Галича, ініціаторці створення Галицької семирічної школи, першій її директорці (1948-1950 рр.), вчительці початкових класів та біології.

Анотаційну дошку встановлено на будинку, в якому протягом тривалого часу вчителювала Ангелина Василівна.

Ініціаторами встановлення дошки виступили: Любомир Бродович (місцевий краєзнавець, художник, учень Ангелини Корчинської, колишній директор Галицької ЗОШ №2 І-ІІІ ст.) та Володимир Козелківський (колишній учень Галицької ЗОШ №2 І-ІІІ ст., молодший науковий співробітник Національного заповідника «Давній Галич»). Анотаційну дошку було встановлено за сприянням освітнього закладу та фінансування Галицької міської ради (міський голова Орест Трачик).

На пам’ятному урочистому заході були присутні: учні та вчителі навчального закладу, держслужбовці та представники органів місцевого самоврядування, духовенство, науковці Заповідника та небайдужі мешканці міста.

Освячення анотаційної дошки провів отець Ігор Броновський, декан Галицького деканату Івано-Франківської митрополії УГКЦ.

Від Галицької міської ради виступив міський голова Галича – Орест Трачик, який наголосив, що такі проекти міська влада завжди підтримувала і на перспективу вартує залучати кошти на вшанування відомих особистостей Галича.

Надзвичайно цікавими спогадами про життєвий та творчий шлях галицької вчительки, а для когось і «другої Матері» (за спогадами Романа Кривоноса) поділилися її учні Віра Чемеринська, Любомир Бродович та її теперішня наступниця – завідувачка філії №1 Галицького ліцею ім. Ярослава Осмомисла Віра Назаренко.

Володимир Козелківський, як один із ініціаторів заходу, наголосив про те, що сьогодні твориться місцева історія - вшанування педагога із великої букви. Він розповів про підготовку встановлення пам’ятної дошки і наголосив, що такі проекти для міста є важливими, оскільки громада міста повинна вшановувати такі постаті для майбутнього покоління.

Підсумовуючи виступи модератор заходу, завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Андрій Стасюк щиро подякував усім, хто прийшов віддати пошану Ангелині Василівні.

Після завершення пам’ятного заходу мешканці міста та науковці заповідника ще довго не розходилися, спілкуючись та згадуючи відомих осіб славного міста Галич, на пошану пам’яті яким вартувало б встановити пам’ятні дошки.

Довідка. Ангелина Корчинська народилася 14 серпня 1908 р. в Галичі, у родині Петрашів: батько – Василь Петрович (народився 1872 р.), мати – Анна Василівна (народилася 1886 р.) із родини Бродовичів.

Навчалася Ангелина Петраш у жіночій гімназії Сестер Василіянок у Станиславові (тепер монастир святого Йосифа Обручника сестер Чину Святого Василія Великого в Івано-Франківську). В 1930 р. закінчила гімназію. Вільно володіла двома іноземними мовами та латиню, грала на скрипці і піаніно.

У 1931 р. Ангелина Петраш вийшла заміж за вчителя та активного просвітянина Івана Корчинського.

В 1940 р. родина Ангелини Корчинської була виселена із Галича у спеціальне поселення, яке знаходилося у м. Темір, Темірського району, Актюбинської області, Казахстан. Майно родини було конфіскованим. Разом із нею у заслання виїхали: дві дочки – Уляна Корчинська (народилася 1932 р.), Дарія Корчинська (народилася 1934 р.), брат – Петраш Микола (народився 1905 р.) та батьки.

В 1945 р. сім'я Корчинських повернулася із заслання до Галича. У Казахстані, за роки заслання, помер батько Ангелини – Василь Петраш.

Після закінчення Другої світової війни розпочала свою педагогічну діяльність – спочатку приватно, а потім у семирічній Галицькій школі (Галич-Заріка).

1 січня 1948 р. з ініціативи Ангелини Василівни та батьків учнів в мікрорайоні Галич-Заріка почала діяти семирічна Галицька школа. Першою її директоркою (вересень 1948 р. – грудень 1950 рр.) була Корчинська. До 1958 р. вона навчала учнів 1-4 класів.

Впродовж 1958-1966 рр. у семирічній Галицькій школі працювала вчителем біології. Її зусиллями було створено першу зразкову навчально-дослідну ділянку та теплицю.

Після виходу на пенсію Ангелина Василівна ще тривалий час працювала у Галицькій середній школі № 1 (на даний час це Галицький ліцей імені Ярослава Осмомисла, вул. Т. Шевченка, 5), куди її запросила дирекція.

Померла Ангелина Корчинська 24 червня 1987 р. у Галичі. Похована вона на старому кладовищі Галич-Заріки. Могила знаходиться у північно-західній частині кладовища – 13 ряд (від входу), 11 гробівець від церкви Святого Дмитра.

Анотаційна дошка виготовлена із триплекса (багатошарове скло), розміри – 80х40 см. У верхній частині дошки розміщена світлина Корчинської А. В. Під зображенням подано текстовий блок:

«У цій школі викладала

АНГЕЛИНА КОРЧИНСЬКА

(ПЕТРАШ)

(14 серпня 1908 – 24 червня 1987 рр.),

уродженка м. Галич,

випускниця жіночої гімназії

Сестер Василіянок у Станиславові,

громадська діячка, членкиня «Просвіти».

Репресована радянською владою,

перебувала на засланні в 1940-1945 рр.

у м. Темір (Казахстан).

Ініціаторка створення Галицької

семирічної школи (Галич-Заріка),

перша її директорка (1948-1950 рр.),

вчителька початкових класів та біології».

Нижня частина дошки являє собою стилізований силует архітектурних домінант Галича, над якими розміщений герб міста.

Дизайн пам’ятної дошки виконаний Володимиром Козелківським.

 

 

 

Володимир Козелківський

Фото Андрія Чемеринського

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652