Книги – джерела мудрості

«Велика-бо користь буває чоловікові від науки книжної, бо книги вказують нам і навчають нас, як іти шляхом покаяння, і мудрість, і стриманість здобуваємо зі слів книжних. Книги подібні до рік, що тамують спрагу цілого світу – це джерела мудрості» («Повість минулих літ»).

Напередодні Всесвітнього дня книги та авторського права, який відзначається 23 квітня, працівники Галицької центральної бібліотеки та співробітники інформаційно-видавничого сектору Національного заповідника «Давній Галич» організували онлайн-семінар, присвячений цій даті. Учасники заходу обговорили роль книги і читання в сучасному житті, поділилися враженнями про прочитане останнім часом, проаналізували ситуацію з книговиданням в Україні.

Всесвітній день книги та авторського права – це свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів і всіх тих, хто любить читати, чиє життя так чи інакше пов’язане з книгою. До речі, в цей день, 23 квітня, у різні роки народилися французький романіст Моріс Дрюон (1918), ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснес (1902), а також український письменник Григорій Тютюнник (1920). Цього дня (правда, за юліанським календарем) у 1616 році помер всесвітньо відомий класик англійської літератури Вільям Шекспір. Точна дата народження англійського письменника невідома, однак деякі джерела подають також 23 квітня. Це і стало підставою для ЮНЕСКО запровадити з 1996 р. «свято книголюбів». Його відзначають у 190 країнах світу. Одна з традицій свята – обрання міста, що на рік стає Світовою столицею книги. Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями визначає таку столицю.

Раніше в цей день організовувались літературні читання, цікаві акції, книжкові ярмарки, виставки, презентації, зустрічі з письменниками. На жаль, пандемія внесла корективи у відзначення свята, але індивідуальне читання не належить до заборон. Відсвяткувати цей день можна просто – вимкніть телевізор або комп’ютер і прочитайте нову або перечитайте улюблену книжку.

Любов Бойко.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652