Суботів. Нариси історії

У читальній залі Галицької центральної бібліотеки відбулася презентація книги нашої краянки Олександри Федишин «Суботів. Нариси історії». Серед присутніх, крім бібліотекарів та співробітників Національного заповідника «Давній Галич», були і запрошені гості, зокрема голова Івано-Франківської обласної організації Союзу Українок Уляна Шведюк, заступниця генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» Ірина Чернега, кандидат технічних наук, уродженець с. Суботів Зеновій Сочавський, архітектор Василь Крук та ін.

Як зазначила директорка Галицької ЦБС Іванна Сорочинська, пам'ять про рідне село спонукала авторку вже в поважному віці взятися до написання книги. Історик Петро Гандзюк допоміг знайти потрібні документи про Суботів в архіві, упорядкувати видання, підготувати його до друку.

У книзі на основі архівних матеріалів подається історія виникнення села, вміщено список прізвищ українських січових стрільців, учасників ОУН-УПА родом із Суботова, розповідається про видатних людей села. Видання ілюструють унікальні світлини з домашнього архіву п. Лесі та інших земляків. А починалося все з думки, що про інші населені пункти написані краєзнавчі розвідки, а про рідне село немає книг, навіть на карті району його забули позначити. Щоправда, в газеті «Галицьке слово» на початку 90-их років ХХ ст. двоюрідний брат пані Лесі Богдан Стефанюк, колишній в’язень радянських таборів, а тепер доктор технічних наук, опублікував ряд краєзнавчих статей. Авторка почала збирати матеріали, зокрема спогади земляків, світлини, долучилися й інші небайдужі люди – і з Божою допомогою вийшла книжка. Вона є цінною не лише для уродженців Суботова, але й для всіх, хто цікавиться історією рідного краю. Бо в кожній такій книжці переплітаються долі окремих людей з долею цілої країни, держави, яку вони виборювали.

Багато було сказано на презентації як про саму авторку, творчу небайдужу людину, так і про її земляків, багато з яких було репресовано, засуджено, розстріляно, цілі родини вивезені в Сибір. Як підкреслювали промовці, суботівці завжди вирізнялись національною свідомістю і щирим патріотизмом. У Суботові вчителювала відома громадська діячка, письменниця Іванна Блажкевич, з села вийшло 10 січових стрільців, що й пізніше змагали за Українську державу. Саме тут стоїть найдавніший на наших теренах пам'ятник Тарасові Шевченку. Серед уродженців села – кілька докторів і кандидатів наук, педагоги, художники, поети... Відомі люди родом із Суботова живуть не лише в Україні, але й за кордоном. Про все це можете прочитати в книжці, примірники якої авторка подарувала Галицькій центральній бібліотеці та науковій бібліотеці Національного заповідника «Давній Галич».

Любов Бойко

Галерея зображень

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652