У Національному заповіднику «Давній Галич» відбувся колоквіум «Король Данило – визначна постать Середньовіччя»

До 820-ї річниці з часу народження короля Данила

У Картинній Галереї Національного Заповідника «Давній Галич» 16 грудня 2021 року завідувачка науково-дослідного відділу М. Костик представляла результати досліджень про короля Данила Романовича. Вона відзначила, що Данило Романович є великим державцем, видатним полководцем і дипломатом ХІІІ ст.

Народився Данило близько 11 грудня 1201 року в місті Галичі. Він був старшою дитиною від другого шлюбу галицько-волинського князя Романа Мстиславича і візантійської принцеси Анни-Єфросинії. Внаслідок боярських інтриг у п’ятирічному віці втратив Галицько-Волинське князівство. Данило доклав великих зусиль, щоб повернути втрачену після смерті батька Романа Мстиславича спадщину. 1214 року Данило повернув собі Волинь, а 1238 – Галич. Він розбудував Галицько-Волинську державу, боровся з монголо-татарською навалою, був визнаний європейськими монархами як рівний серед рівних, а 1253 року коронований Римським Папою Інокентієм ІV на короля Русі.

Завдяки Данилові Романовичу Галицько-Волинська держава зуміла об'єднати навколо себе більшу частину української етнографічної території того часу, а понад півтора століття її існування не проминули безслідно для подальшої долі українського народу. Король Данило є однією з найвизначніших постатей Середньовіччя у Східній Європі.

Під час обговорення теми серед науковців зав’язалася дискусія. М. Костик, С. Побуцький, В. Дідух, О. Мельничук, А. Стасюк та інші дискутували про значення діяльності короля Данила для історії Галича та України. В. о. генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» В. Олійник наголосив, що важливо досліджувати історію Галича і популяризувати її, щоб відродити славу стольного града в Україні та світі.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652