День Матері

Щороку в другу неділю травня ми відзначаємо День Матері. Це свято – нагода для кожної дитини подякувати своїй неньці, віддати їй шану й висловити свою любов. В Україні День Матері встановлений згідно з указом Президента від 10 травня 1999 р.

Це свято виникло у США. В 1907 р. американка Анна Джарвіс виступила з ініціативою вшанувати матерів. Із 1914 р. американці відзначають День Матері в другу неділю травня як державне свято.

Cьогодні День Матері відзначається у 85-и країнах світу. Українці теж долучилися до його святкування – в 1928 році Союз українок Канади вперше відзначив День Матері. Наступного року свято відзначалося вже й у Львові. Ініціативу канадських жінок підтримала головна редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська. 1929 року Союз українок ініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді День Матері відзначали дуже широко.

Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях свято було заборонене. Лише з 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято Матері повернулося в Україну.

Якщо ми зануримося ще глибше в історію, то побачимо, що насправді матерів вшановують із сивої давнини. Наприклад, у Стародавній Греції святкували День матері усіх богів – Реї.

У Стародавньому Римі вшановували богиню Кібелу, заступницю матерів. Свято тривало три дні в березні.

Подібні святкування відбувались і на Русі. За часів Козачини травень вважався місяцем Пречистої Діви Марії.

 

У Британії, починаючи з ХVІІ ст., відзначали Свято матерів упродовж цілого тижня весняного посту. Але подарунки дарували тільки в один якийсь день у цей період. До речі, відтоді традиційно мамам британці дарують тортик із 12-ма марципанами зверху.

Японці намагалися ввести подібне свято ще у 1931 році. Тоді вони пов’язали День Матері із Днем народження імператриці. Але довше одного року традиція не протрималась. Зараз у Японії, як і в більшості країн світу, дарують матерям квіти у другу неділю травня.

У Мексиці на День Матері у церквах на католицьких месах обов’язково співають особливу пісню, після чого влаштовують святкові обіди.

А от в Австралії на офіційному рівні не святкують День Матері. Але люди все одно вшановують своїх матерів, дарують їм квіти і маленькі подарунки.

В Австрії у другу неділю травня в усіх ресторанах з’являється особливе меню для мам.

У Туреччині День Матері святкують у кожну п’ятницю. Хоча, насправді, усе набагато прозаїчніше – коли жінка виходить заміж, то п’ятниця стає тим днем, коли вона може відвідати свою родину.

Мама дає життя дитині, продовжує рід. Звісно, матерів треба шанувати і любити, а також дякувати їм за недоспані ночі і нерви, які вони витрачають на своїх дітей. Традиції у День Матері дуже прості і зрозумілі кожному. Діти в це свято намагаються порадувати своїх матерів подарунками, в тому числі виготовленими власноруч, і показати, як люблять і цінують їх.

Любов Бойко

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652