Амброзій Юркевич – доктор медицини, похований у Галичі

Кілька років тому, коли науковцями Національного заповідника «Давній Галич» проводилися дослідження старого галицького цвинтаря, серед поховань відомих діячів минулого було відзначено прізвище д-ра Амброзія Юркевича. На жаль, будь якої іншої інформації тоді про нього не знайшлося. Не відгукнулися й галичани на моє прохання пролити світло на сю забуту постать минулого. І ось нещодавно, переглядаючи в Івано-Франківській універсальній бібліотеці четвертий том  «Енциклопедії ЗУНР» (Івано-Франківськ, 2021 р.),  на сторінці 500, я випадково натрапив на коротку біографічну довідку про А. Юркевича, авторства Володимира Старика.

Амброзій Юркевич– доктор медицини, підполковник-лікар УГА. Народився у  4 вересня 1876 р у с. Джурків (тепер Коломийського району Івано-Франківської області) у сім’ї вчителя місцевої однокласної школи Миколи Юркевича. У 1887 -1894 рр. навчався у державній вищій гімназії міста Коломиї, де в червні 1894 року склав матуру. Після цього поступив на медичний факультет Львівського університету. 4 квітня здобув ступінь доктора медицини. Як кадровий військовий служив у австро-угорській армії. Пізніше працював у Львівському госпіталі. З 1 листопада 1907 року служив у 2-му Богемському полку драгунів (штаб полку знаходився у Чорткові, а потім у Тернополі) як полковий лікар другого класу.

З 1914 року А.Юркевич став полковим лікарем 8-го полку уланів (штаб знаходився у Чернівцях), брав участь у першій світовій війні. З 1 листопаді 1917 року іменований штабним лікарем 8-го полку уланів. Нагороджений лицарським хрестом ордену Франца-Йосифа з військовою декорацією, медаллю за військові заслуги, військовим хрестом Карла, військовим ювілейним хрестом, пам’ятним хрестом 1912-1913 років.

Після розпаду Австро-Угорської держави А.Юркевич вступив на службу в українську армію як отаман-лікар УГА. Деякий час перебував у м. Стрий начальником медично-санітарної служби та комендантом окружної військової лікарні. 1 березня 1919 року іменований підполковником-лікарем Стрийської окружної військової лікарні. З вересня 1919 року працював у запасній лікарні №1 створеної у так званих «Кримських казармах» у м. Вінниці (комендант лікарні д-р. Осип Ямполер). Ця військова лічниця була заснована на базі лікарні з м. Дрогобича.

На початку 1920-х років А. Юркевич працював лікарем у Державному заклад  для психічно хворих у Кульпаркові у м. Львові (тепер Львівська обласна психіатрична лікарня). З 1926 року перейшов працювати у м. Заложці (тепер смт Залізці Зборіського району Тернопільської області). Через деякий час повернувся до Львова.

Згаданий автор закінчив свою статтю повідомленням про те, що Амброзій Юркевич помер і був похований у Львові. Але, як з’ясувалося, його могила знаходиться у Галичі. Точна дата смерті – 27 травня 1930 року. Тепер нам залишається вияснити, яким чином наприкінці життя доля занесла цього відомого чоловіка у місто над Дністром? Можливо, після цієї публікації хтось та й відгукнеться і ми знайдемо відповідь на це запитання.

Іван ДРАБЧУК

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652