Галичани та гості міста слухали симфонічний оркестр

26 червня у давньому княжому місті Галичі, на Замковій горі, відбулася мистецька подія під назвою «Форт Галич». Якраз до цієї події і долучилася  Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика. Зокрема, присутні змогли насолодитися творчістю вокального ансамблю «Kalophonia», вокаліста Назара Савка, скрипаля Миколи Гав’юка та  власне  грою Академічного симфонічного оркестру під орудою диригента Володимира Сивохіпа. У їх виконанні звучали в основному партіотичні пісні, окремі з яких глядачі зустрічали стоячи.

На цей захід запрошувалися люди, які прибули у Галичину з місць, де ведуться бойові дії. Музика і пісні, на думку організаторів, мали б допомогти їм налаштуватися на нормальний ритм життя. Хоча особам, які втратили житло, а якщо гірше – рідних, зробити це не просто.

Також метою цього мистецького проєкту була допомога та вшанування вояків Збройних Сил України. У рамках «Форту Галич»  відбувався збір коштів для потреб наших військових. А ще усі учасники атифестивалю мали можливість доторкнутися до історії Галицько-Волинського князівства, відвідати цікаві тематичні екскурсії на території Галицького замку. Для гостей працював ярмарок ремісничих виробів.

Загалом концерт пройшов досить гарно, за що хочеться подякувати його ініціаторам – мистецтвознавиці Христині Береговській та генеральному директору Національного заповідника «Давній Галич» Володимиру Олійнику. «Нині, коли на Сході та Півдні України триває повномасштабна війна,- зазначив директор заповідника, - ми вважаємо, що на цьому історичному місці треба віддати шану героям, їх героїчним подвигам, а також допомогти ментально оздоровитися тим, кого війна змусила покинути рідні домівки… Це наша дуже важлива місія».

Втім планів, зокрема, у керівництва заповідника на релакцію Галицького замку багато. Але головне зараз, аби закінчилася війна. Тільки після перемоги зміниться настрій, бо такі заходи повинні підтримувати емоційний стан людини надовго. А вона, навіть після такого чудового виступу, знову мусить повертися у стан, в якому перебуває уся країна. Це підтверджує і той факт, що у Галичі під завісу концерту прозвучав сигнал повітряної тривоги і більшість учасників  і гостей алярмово покинули Замкову гору.

Іван ДРАБЧУК

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652