Замок у період національно-визвольної війни 1648-1654 рр.

Під час наступу на Галич у 1648 р. повсталих селян з ополчення Семена Височана в замок з усієї округи з'їхалися перелякані польські шляхтичі зі своїми родинами. Повстанці підійшли під Галич, тримали місто в облозі, але штурмувати не наважилися, оскільки розвідка донесла, що за фортечними стінами зібралася велика кількість добре озброєних лицарів, які могли нанести контрудар під час штурму. І все ж через рік, влітку 1649 р., Галицький замок був захоплений під час облоги козацькими загонами Б. Хмельницького.

Завдані твердині руйнування, грабунок та нищення майна змусили дідичів навколишніх сіл у 1652 р. на галицькому сеймику прийняти повторне рішення про утримання в замку за рахунок поборів з Галицької землі військового гарнізону чисельністю 100 вояків-піхотинців. Часто половина з них ганялася по краю за ворожими загонами, а половина залишалася для охорони твердині.

В кінці серпня 1653 р., вирушаючи на битву з козаками до Мультан, в Галицькому замку на кілька днів зупинився з обозом король Ян Казимир. Він пообіцяв посприяти модернізації укріплень. Однак обіцянки, вірогідно, не дотримав. Галичани самі мали дбати про свою безпеку. У 1654 р. галицькі монахи-францискани продали кілька каменів лою, фундованих до їхнього костелу і на виручені кошти закупили амуніцію для Галицького замку. За це їм було надано дозвіл під час небезпеки переховуватися в твердині разом з найціннішим майном.

Поява на східних кордонах Речі Посполитої Козацької держави посприяла активізації національно-визвольного руху в Галицькій землі. Козацькі загони з Правобережжя, опришківські ватаги з Карпат, місцеві селянські об'єднання робили зухвалі напади на укріплені садиби і замки польської шляхти, яка їх пригнічувала.

 

В ухвалі сеймику 1656 р. зазначено, що «опришки» об'єднувалися у великі ватаги й спустошували й грабували галицькі землі, здобували замочки, брали в полон їх жителів. 1657 р. спробу здобути Галицький замок вчинили карпатські опришки. І хоч напівзруйнована твердиня тоді устояла, налякана розмахом повстання шляхта вимагала негайного ремонту замку [Федунків З. Галицький замок. Івано-Франківськ, 2013. С. 32-34].

Фото drymba.net

back to top