Краєвидами Бойківщини можна помилуватися у Галичі

З кожною новою виставкою, яка експонується у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» збільшується коло осіб, яке хоче бути ближчим до світу мистецтва. Це – як відвідувачі виставок, які прагнуть побачити твори малярства і поспілкуватися з їхніми авторами, так і самі митці – які мають потребу передати оточуючим свою бачення навколишнього світу. Картинна галерея у Галичі стає дедалі більш популярною у мистецьких колах. Тому не випадково у ній представляють свої твори, як художники нашої області, так і з інших регіонів.
Останнього листопадового дня 2011 року тут представляв свої твори уродженець села Надієва, що на Долинщині Степан Теліжин. Цікаво, що одне з урочищ села в якому він народився, називається «Галицьке». Виставка його малярства під назвою «Краєвиди Бойківщини» була присвячена 20-ій річниці Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності України і мала на меті показати галичанам красу гір та стрімких потоків одного з найбільш цікавих етнографічних районів нашої області – Бойківщини. На виставці експонуються близько 50 пейзажів різноманітних куточків Долинського району. Куратором виставки є мистецтвознавець Христина Береговська. 
Відкрив виставку генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. У вступному слові він наголосив на потребі міжкультурних мистецьких обмінів, важливості спілкування творчих людей – уродженців різних районів, але земляків – тому, що у всіх одна Батьківщина: Україна.
З вітальним словом на виставці виступив художник Богдан Кузів, науковий працівник музею «Бойківщина» Іван Матіїв, перший вчитель Степана Теліжина в мистецтві і одночасно директор Долинської мистецької школи Степан Ролевич, письменник Василь Олійник (м. Долина), науковець Богдан Тимків (м. Івано-Франківськ). 
Про автора сказано багато теплих слів: «…він є людиною закоханою в живопис, яка не може уявити своє життя без творчості…, …його роботи переглядаються на одному подисі…, …кожна з робіт створює враження повітряності…, …він найславніший пейзажист Долинщини…»
Автор робіт Степан Теліжин розповів про свій творчий шлях та техніки, які використовує у малярстві. На його думку, природа в значній мірі надихає людей до нових звершень, створює відчуття єдиного цілого – тому він надзвичайно любить творити пейзажі. 
Гарного настрою присутнім на відкритті виставки додавали музики, які на народних інструментах вигравали бойківські мелодії. На відкритті виставки були присутні міський голова Галича Орест Трачик, ректор Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту Афанасій Ломакович.
Запрошуємо Вас до Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич» помилуватися неповторними краєвидами Бойківщини!
Андрій Чемеринський. 

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652