Йосип Сліпий - нескорений провідник української нації

17 лютого минуло 120 років від дня народження Верховного архієпископа, предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого. З цієї нагоди в церкві Різдва Христового в Галичі відбулася урочиста літургія, яку відслужив Галицький декан УГКЦ о. Василь Завірач та священики деканату. Як наголосив у своїй проповіді о. Василь, найголовніші риси Йосифа Сліпого – велика любов до рідного народу, непохитна віра в Бога та глибока порядність. Переслідування і тюрми не зламали духу патріарха, він не йшов на компроміс із радянською владою, все своє життя змагав за утвердження Української Греко-Католицької Церкви.
Після Богослужіння в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулися наукові читання, присвячені цій видатній постаті нашої історії. З доповідями про подвижницьке життя патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого виступили генеральний директор-науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський («Йосиф Сліпий – ісповідник Христової віри»), молодший науковий співробітник науково-освітнього відділу Богдана Труханівська («Отець-доктор Сліпий – ректор Академії»), завідувач Музею історії «Давній Галич» НЗДГ Тарас Зіньковський («Нескорений провідник української нації»), заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький («Зовнішня політика Апостольської столиці у контексті душпастирської діяльності Йосифа Сліпого»), провідний редактор інформаційно-видавничого відділу Андрій Чемеринський («Ікона Галицької Божої Матері з крейсера «Паллада» (1914-1930)», отець-селезіянин зі Львова Андрій Боднар.
Народився Йосип Сліпий 17 лютого 1892 р. в с. Заздрість Теребовельського повіту на Тернопіллі в багатодітній родині. Батько – Іван Коберницький-Сліпий, мати – Анастасія Дичковська. Дід Йосипа мав сільське прізвисько «Сліпий». За переданням, цей псевдонім походив від одного з предків, якого у 1709 році росіяни осліпили за те, що він воював під Полтавою проти царя Петра І на стороні гетьмана Івана Мазепи та шведського короля Карла ХІІ. Закінчивши з відзнакою Тернопільську семінарію, майбутній священнослужитель вступив у Львівську духовну семінарію. У Львові відбулася зустріч з митрополитом Андреєм Шептицьким, який направив Йосипа Сліпого на навчання в богословську колегію в Інсбрук (Австрія), а пізніше висвятив його на священика.
Захистивши докторську працю, Йосип Сліпий у 1922 р. стає професором греко-католицької Львівської духовної семінарії, пізніше – її ректором. Організував Богословське наукове товариство, був засновником та редактором квартальника «Богословія». У 1929 р. став ректором Львівської Богословської академії. У 1939 р. митрополит Андрей Шептицький, за згодою Папи Римського, таємно висвятив Йосипа Сліпого на єпископа. По смерті А. Шептицького Й. Сліпий перебрав провід над Галицькою митрополією.
11 квітня 1945 р. разом з іншими українськими католицькими владиками Йосип Сліпий був ув’язнений радянською владою. 18 років поневірявся в таборах. Увесь світ боровся за визволення Й. Сліпого і нарешті його було звільнено. 9 лютого 1963 р. він прибув до Риму й оселився у Ватикані. Від самого початку Й. Сліпий працював для організації Української Католицької Церкви. У Риму побудував собор Св. Софії (посвячений 1969 р.), організував Український католицький університет св.. Климента (з 1963 р.) і науково-видавничу працю при ньому, зокрема відновив видання «Богословія».
Помер Йосип Сліпий 7 вересня 1984 р., в 1992 р. прах кардинала перезахоронено зі собору Св. Софії у Римі до крипти собору Св. Юра у Львові.

Любов Бойко.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652