Відкрилася мистецька виставка «Криця»

3 липня в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася мистецька виставка «Криця», на якій представлено до півсотні художніх виробів з металу.
Серед авторів – студенти кількох мистецьких академічних закладів України, а саме: Львівської національної академії мистецтв, Львівського державного коледжу декоративного та ужиткового мистецтва ім. І. Труша, училища декоративно-прикладного мистецтва Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, інституту мистецтв, кафедри декоративно-прикладного мистецтва Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Ужгородського коледжу мистецтв ім. А. Ерделі Закарпатського художнього інституту. Викладачі цих закладів готують фахівців високого рівня в галузі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, дизайну, реставрації, культурології, підтримують творчість обдарованої молоді, сприяють розвитку забутих ремесел.
Виставка приурочена до чергової річниці з дня прийняття Конституції України. На цьому наголосив, відкриваючи захід, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи, кандидат історичних наук Семен Побуцький. Він, зокрема, виступив з невеликою доповіддю про Основний Закон нашої держави. Заступник генерального директора НЗДГ з питань розвитку та охорони пам’яток Володимир Дідух підкреслив, як важливо художніми засобами, у тому числі і зразками декоративно-прикладного мистецтва, виховувати любов до мистецтва і народних ремесел, формувати національну свідомість громадян.
Автори творчо і по-новаторськи підійшли до вирішення складних мистецьких завдань. Кожен твір вражає оригінальністю і самобутністю. Адже студенти-ковалі втілили свої задуми і фантазії в такому складному матеріалі, як метал, створивши, крім ужиткових речей (декоративних свічників, бра, камінних решіток тощо), справжні витвори мистецтва. Філігранні зображення храмів, будівель, державних символів, декоративні панно, вигадливі картини з зооморфними та рослинними мотивами, ковальські фантазії на тему художніх творів, зокрема поем Т. Шевченка «Причинна» та Лесі Українки «Лісова пісня», неповторні об’ємно-просторові композиції «Орхідея», «Писанка», зображення державних символів – усі ці роботи можуть стати окрасою як приватних помешканнь, так і адміністративних будинків, а окремі твори і композиції могли би прикрашати парки і сквери.

Любов Бойко.

Галерея зображень

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652