Київські вчені побували на Прикарпатті

Працівники Національного заповідника «Давній Галич» 19 листопада 2016 року відвідали презентацію виставкового проекту «Анна Київська. Історія і сьогодення», що відбулася у залі «Арт на Мур» фортечної галереї «Бастіон» м. Івано-Франківська.

На виставці представлені унікальні артефакти, пов’язані з епохою та іменем славетної королеви Анни, доньки Ярослава Мудрого.

Організатори виставки наголосили, що Римські Папи вважали Анну найосвіченішою королевою франків, а ще  її називали найчарівнішою жінкою Франції.

Багато  цікавого про королеву Анну розповіла генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська. У 1051 році Анна Ярославівна одружується з Генріхом І, королем Франції, в Реймсі. Як шлюбний посаг Анна привезла з собою Євангеліє – ілюстрований рукопис стародавнього слов’янського походження. Воно зберігалося в Реймському соборі й отримало назву «Реймського Євангелія». Багато  французьких королів складало присягу на цьому Євангелії. Анна провела більшість свого життя у Сонлісі, де 1060 року заснувала Абатство св. Венсана, аби подякувати за сина Філіппа І, який згодом став відомим королем.

Після смерті французького короля Генріха І Анна Київська правила Францією до повноліття свого сина, продовжувала бути активною королевою-матір’ю. Протягом тисячі років французи зберегли пам’ять про українську княжну та свою королеву. У місті Сонліс в Абатстві св. Венсана за нею й досі правлять Служби Божі.

Доктор історичних наук, працівник Національного заповідника «Софія Київська» В'ячеслав Корнієнко прочитав лекцію про графіті Софійського собору епохи королеви Анни. Науковець звернув увагу на те, що не тільки чоловіки робили написи на стінах собору, але є багато жіночих написів, дитячих малюнків, що засвідчує освіченість населення Київської Русі в ХІ ст. Він також зробив порівняльний аналіз графіті «Софії Київської» і храму  Св. Пантелеймона у Галичі.

Н. Куковальська й науковці Заповідника «Софія Київська» відвідали пам’ятки давнього Галича. Вони побували у Крилосі в Музеї історії Галича, в Успенській церкві й на фундаменті Успенського собору, а також у храмі Св. Пантелеймона в селі Шевченкове і в Музеї караїмської історії та культури в Галичі. Науковці обох Заповідників поділилися досвідом роботи в музейній і туристичній галузях.

Марія КОСТИК.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652