Блаженний Єпископ Григорій Хомишин є символом нашого народу

До 150-річчя від дня народження мученика Української Греко-Католицької Церкви

23 березня 2017 р. в читальній залі Галицької центральної бібліотеки відбулася духовна година «Архіпастир, патріот, мученик», присвячена 150-річчю від дня народження Єпископа Григорія Хомишина, за участю працівників бібліотеки, наукових співробітників Національного заповідника «Давній Галич», Галицького декана УГКЦ о. Ігоря Броновського, викладачів та учнів Галицької гімназії, читачів.

Розпочався захід з благословення о. І. Броновського. Бібліотекар Богдана Кривоніс розповіла про мученицьку долю владики Григорія Хомишина. Доповнили її розповідь Галина Лаврова та Ірина Цап’юк.

Владика Григорій Хомишин пройшов складний і небезпечний шлях вірного воїна Христової віри, мужнього пастиря Греко-Католицької Церкви. Народився майбутній єпископ 25 березня 1867 року в родині селянина-середняка в с. Гадинківці Густинського району Тернопільської обл. Спочатку навчався у сільській початковій школі. У дванадцятирічному віці вступив до Тернопільської гімназії, яку закінчив 1888 року на «відмінно». З дитинства Григорій відзначався побожністю, належав до товариства "Апостольство Молитви". Завжди був одним з найкращих учнів, взірцем для інших.

По закінченні Тернопільської гімназії побожний юнак вступив до Львівської духовної семінарії. Роки навчання молодого богослова промайнули у ретельній праці над книжкою та над собою, і невдовзі після закінчення студій, 18 листопада 1893 року, він отримав ієрейські свячення.

Першим призначенням молодого священика був пост вікарія в кафедральному соборі Станіслава. Згодом поглиблював богословську науку у Відні (1894-1899). У березні 1899 року повернувся у Станіславів, де протягом 2-х років працював на посаді катедрального служителя. Відтак був направлений парохом до міста Коломиї. 19 червня 1904 р. Владика Хомишин очолив Станіславівську єпархію. «Програмою мого владицтва буде дбати про славу Божу і спасіння людських душ, – писав він. – Від цієї програми я ані не смію, ані не можу, ані не бажаю відступити». Владика Григорій Хомишин усе своє життя керувався цим заповітом.

Будучи Станіславським єпископом дбав не лише про розвиток і добробут церков та монастирів, а й про розвиток освіти населення краю, виділяючи чималі кошти на розвиток шкіл та сільських читалень. Владика пильно тримав у полі зору розвиток мирянських організацій, дитячих захоронків, шкіл, католицьких видавництв і преси. З його ініціативи в 1927 р. було засновано "Українську Католицьку Організацію" (пізніше товариство „Українська Народна Обнова"), в 1935 р. створив товариство „Скала", яке вело активну діяльність щодо зміцнення католицької віри та проти Радянської влади і комуністичних ідей. Організував на місцях читальні, заснував католицькі газети „Правда" і „Нова Зоря". Єпископ Григорій Хомишин залишив після себе велику інтелектуальну богословську спадщину.

В бурхливі роки національно-визвольної революції на Україні після перенесення Національної Ради Західно-Української Народної Республіки зі Львова до Станіслава надав приміщення для Національної Ради ЗУНР в Станіславі, брав участь у її засіданнях і нарадах. Активно закликав населення до вступу в Українську Галицьку Армію. Направляв до УГА священиків-капеланів для ідеологічного зміцнення військ, виховання солдат в національному дусі.

В міжвоєнний період вів активну пропаганду проти більшовиків, за що пізніше і був покараний ними. Єпископа Григорія Хомишина радянська влада заарештовувала двічі. Перший раз 1939 року. 15 квітня 1945 року Владику Григорія заарештовано вдруге, майже одночасно з усіма Владиками греко-католицької Церкви. 28 грудня 1945 року після восьми місяців фізичних і моральних тортур перестало битися його серце.

27 червня 2001 р. Григорій Хомишин зачислений папою Іваном Павлом ІІ до лику блаженних. На честь Владики названі Чортківська дяківсько-катехитична академія та парафіяльна катехитична школа у смт Більшівці. Встановлено 2 пам'ятники Г. Хомишину — у родинному селі Гадинківцях та місті Чорткові. На фасаді Івано-Франківської катедри УГКЦ встановлено пам'ятну таблицю, на його честь перейменовано одну з вулиць обласного центру. Є молитва до Блаженного Мученика Григорія Хомишина.

Цього року в рідному селі Гадинківці з нагоди 150-річчя від дня народження Владики Г. Хомишина Тернопільська мала академія наук організувала конференцію, а в сільській церкві відбулася Архиєрейська Служба Божа. Земляки свято бережуть пам'ять про Мученика за віру – Блаженного Григорія Хомишина.

Любов Бойко

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652