«У зорепадах слів…»

Свято поезії в Галицькій районній бібліотеці

Як запевняють історики, і це підтверджують артефакти, найдавніші вірші були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Створила їх жінка – принцеса Ен-Хеду-ана, дочка засновника Аккадського царства – царя Саргона. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першої поетесою.

У 1999 році на 30-ій сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Вперше його святкували в Парижі – місті, з яким пов’язано багато імен митців. Цей день повинен нагадати людям, що поезія – справді сучасне мистецтво.

З нагоди Всесвітнього дня поезії в літературній вітальні Галицької районної центральної бібліотеки відбувся мистецький захід «У зорепадах слів і ягодах калини…», в якому взяли участь бібліотечні працівники, учасники Галицького літературно-мистецького об’єднання «Нащадки Митуси», співробітники Національного заповідника «Давній Галич», читачі.

Насамперед завідувач відділу обслуговування Галицької районної центральної бібліотеки Марія Венгрин розповіла про роль і місце поезії в нашому житті, вплив літератури на читача. Бібліотечні працівники Галина Петраш, Богдана Кривоніс, Наталя Сєдова, завідувач науково-дослідного відділу Національного заповідника «Давній Галич» Марія Костик прочитали вірші улюблених поетів, серед них, зокрема, Микола Боровко, Іван Війтенко та ін. У літературній вітальні лунали також поетичні рядки учасників Галицького літературно-мистецького об’єднання «Нащадки Митуси» Марії Букавин, Любові Бойко, Ольги Візнович, Лідії Українець, Івана Драбчука, Семена Возняка, Володимира Наконечного. Автори оспівують у своїх поетичних творах весняне пробудження природи, щирі людські почуття, любов до рідного краю, у віршованій формі висловлюють свій біль за долю України. Присутні на якийсь час поринули в ліричний світ поезії, переймаючись разом з авторами їх радощами і болями.

Любов Бойко.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652