Галич є родзинкою не тільки Прикарпаття, але й усієї України

12 вересня в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулося виїзне засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. Його учасники обговорили список питань, що вносяться на розгляд сімнадцятої сесії обласної ради. Серед них, зокрема, Програма відновлення та збереження пам'яток Давнього Галича, адже, як зазначив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, Галич є родзинкою не тільки Прикарпаття, але й усієї України.

Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин нагадав, що нещодавно в Галичі відбулися важливі зустрічі івано-франківських і галицьких посадовців з міністром Міністерства культури України Євгеном Нищуком, заступником міністра Тамарою Мазур, начальником управління охорони культурної спадщини Міністерства культури України Олександром Єпіфановим. «У таких зустрічах є позитивне, раціональне зерно, яке дасть поштовх розвиватися, йти далі», – сказав очільник заповідника. Він також наголосив, що фундамент Успенського собору є пам’яткою національного значення і повинен бути збережений. Міністерство культури України готове профінансувати в наступному році наукові дослідження і реставрацію об'єктів культурної спадщини Давнього Галича. Володимир Костишин попросив підтримки в обласного депутатського корпусу щодо інформаційної діяльності заповідника, зокрема виготовлення рекламної продукції, перевидання наукових праць співробітників заповідника, а також фінансування реставрації Митрополичих палат.

Голова Галицької районної ради Павло Анрусяк вважає, що Галич має не тільки славне минуле, але й велике майбутнє. Необхідно змінити акценти у ставленні до Давнього Галича, а також усім – науковцям, громадськості, владі – спільно працювати задля розвитку міста.

Виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду відновлення Галицького Успенського собору Зіновій Шкутяк впевнений, що вісь Київ–Галич зберегла нас як націю. Величезне значення має наша релігія та віра. Спільними зусиллями необхідно зробити так, щоб історія Галича працювала на сьогодні і на майбутнє. Дуже важливо, щоб Україна почала говорити про роль Галича. Підняти Галич – це значить допомогти Україні.

Учасники виїзного засідання оглянули пам’ятки Давнього Галича, отримали в подарунок копії Галицької чудотворної ікони Матері Божої.

Любов Бойко.

Галерея зображень

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652