Виставка стародруків та презентація світлин родини Гузарів у Галичі

Цікавим і змістовним виявився після полудень 6 червня  2018 року у Національному заповіднику «Давній Галич». Тут відбулося відкриття виставки «Галицькі  церковні стародруки ХVІІ  -  ХХ століття».  У виставковій залі картинної галереї представлені стародруки, зібрані у селах галицької околиці, які датуються кількома попередніми століттями. Над виявленням цікавих експонатів працювала спеціально організована експедиція науково-освітнього та відділу фондів цієї установи за підтримки Галицького деканату УГКЦ. Загалом зібрано понад 70 експонатів, найдавніший з яких датується 1639 роком. До речі, саме у цій книзі зберігся текст давньої колядки, яку ми зараз виконуємо трохи по-иншому. Відкриття виставки благословив парох із  с. Курипова о. Степан Рипньовський. Вів захід  його модератор, завідувач науково-освітнього відділу Андрій Стасюк.

У своєму слові генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин наголосив, що «кожного разу, коли ми відкриваємо для себе якусь річ, яка за походженням є старою, ми відновлюємо невидимий зв’язок із минулим. Усе те, що ми робимо, ми робимо  не для себе, а для людей, котрі також зможуть це споглядати. У цьому і є головний контекст сьогоднішньої виставки стародруків. Це Божа справа і добра справа», - наголосив він. Також керівник установи нагородив священиків галицьких сіл, а також старших братів і сестриць парафій подяками за співпрацю в організації цієї виставки. Він також  висловив сподівання, що окремі із представлених давніх книг зможуть із часом експонуватися у музеї історії УГКЦ, який поки що розташовується на другому поверсі Музею історії княжого Галича, а у майбутньому, можливо, стане окремою музейною одиницею.

Цікавими були виступи отця із с. Дорогова Василя Сорочинського та представника с. Козини Тисменицького району, директора Івано-Франківського коледжу фізичної культури п. Любомира Пасічняка, які також сприяли проведенню експедиції. Зауважимо, що відкриття виставки супроводжувалось співам квартету студентів-теологів Івано-Франківської духовної академії ім. священномученика Йосафата «Путь». Зазначимо, що вони, власне виконували музичні твори із давніх стародруків, що створювало неповторну духовну ауру і ніби переносили присутніх  на кілька століть назад. Це творило направду незвичайне відчуття.

Коли присутні уже готувалися оглянути старі галицькі книги, їх чекав ще один приємний сюрприз. Справа у тому, що на захід завітала п. Марія Василькевич-Рипан, племінниця Блаженнійшого Любомира Гузара, котрий рівно рік тому відійшов до Господа. Її розповідь, яка була представлена на екрані, складалася із старих світлин, які пані Марія скрупульозно збирала впродовж тривалого часу, але в основу  презентації лягли світлини родинного альбому, які батько Любомира Гузара -  Ярослав свого часу вивіз із Галичини на захід. Відзначимо, що дана презентація є уже п’ятою у  переліку. До цього були представлення у Львові, Івано-Франківську, Тернополі та Бережанах. Після презентації п. Марія подарували  для бібліотеки заповідника книги, пов’язані із життям Блаженнійшого. Вони, безперечно, будуть використані науковцями «Давнього Галича» для майбутніх досліджень.

Звичайно, що ці два заходи, при бажанні, можна було розділити. Але обидва вони пройшли на одному диханні і заповнювали нашу духовну складову, яка таких речей доконче потребує. Виставка стародруків у Галичі триватиме до сьомого липня.

Іван ДРАБЧУК

Галерея зображень

back to top