Візит благодаті

На 23 - 27 червня припадає 17 річниця візиту Святішого Отця Папи Римського Івана Павла ІІ до України. Кількаденне перебування Папи на нашій землі допомогло світові відкрити Україну, як державу європейської цивілізації, а українців – як націю давньої християнської традиції. Програма знаменної події враховувала історичний та культурний контекст, в якому Україна опинилася після того, як вийшла зі структур СРСР і стала на шлях розбудови власної національної та релігійної ідентичності. Відвідини України не покидало Івана Павла ІІ на протязі тривалого часу, це виражалося в його численних прикладах, що містилися у приватних і публічних промовах. З приїздом наступника Ісуса Христа на землі до України, в його поставі вражала глибока повага до багатої національної традиції українців, високої оцінки авторитетів, які формували підвалини ідентичності і дбали про збереження та розвиток єдності цілої Церкви, з якими теперішні покоління творять основи національної і державної екзистенції.

Вихідним пунктом для специфічної папської екуменічної програми, яку запропоновано під час паломництва 2001 р. було визнання парадигми батьківської землі, як основи і тла для міжконфесійного і міжрелігійного діалогу.

Київ – Львів стали основними візитними містами зустрічей сотні тисяч українців з Його Святістю і цей візит мав надзвичайний успіх. Хочеться кількома штрихами згадати основні етапи паломництва в Україні. У Києві в місті хрещення Русі, Іван Павло ІІ взяв участь у латинській та візантійській Службах Божих на стадіоні «Чайка», зустрівся з Президентом України Леонідом Кучмою, а також з Всеукраїнською Радою Церков, відвідав Могилу Невідомого Солдата, с. Биківню та Бабин Яр.

Після дводенних відвідин столиці, Львів - колишнє місто князя Лева, чекав з трепетом на «Візит  благодаті», прикрашене найрізноманітнішою національною та ватиканською символіками, на фасадах будинків логотипи візиту, зустрічей, герби Ватикану, міста, України.

Мільйони поглядів були звернені в бік летовища, звідки мав вирушити кортеж. Здавалася, що наближається нестримна лавина людських емоцій, текла жива ріка бурхливих оплесків, мерехтіння тисяч прапорців, котрими люди вітали Івана Павла ІІ. Очікування Папи в папамобілі в супроводі ескорту, надавло неймовірної радості, хвилювання в людських душах. Час від часу піднімаючи руку Понтифік благословляв усіх присутніх на знак вдячності за теплі, урочисті вітання. Схвильовані від радості люди – скандували, линули вітальні гасла над містом: «Многая літа!», «Вітаємо!», «Ми любимо тебе!». Проїжджаючи вулицями Львова кортеж під’їхав до римо-католицької катедри, у супроводі кардиналів, єпископів, священиків. Папа входить до середини храму на молитву.

Наступною зупинкою Високодостойного гостя став вірменський храм – пам’ятка архітектури національного значення другої половини XIV ст. Після відвідин, кортеж вирушив до архикатедрального собору Святого Юра УГКЦ (1744-1762 рр.),  якого зустрів Блаженніший Любомир Гузар та тисячі  присутніх людей гучними оваціями. Прийнявши з рук дітей хліб і сіль, вислухавши привітання, поблагословивши всіх і вклонившись людям, Папа зайшов до храму на молитву.

26 червня ознаменувався Святою Літургією в латинському обряді, сектори заповнювались людьми. Священики, монахи і монахині, миряни тісним колом оточували величний вівтар, на якому за кілька годин, за посередництвом Найсвятішого Отця, народиться і Воскресне Христос у Пресвятій Євхаристії. В часі беатифікаційної Літургії, згідно з обрядом кардинал Мар’ян Яворський просить Главу Католицької Церкви зарахувати до лику блаженних Йосифа Більчевського – архієпископа Римо-Католицької церкви – і Зигмунда Гораздовського – священика, що заснував Згромадження сестер – Йосифіток. Обличчя людей були сповнені увагою та глибоким задумом проповіді Святішого Отця. Наприкінці Літургії відбувся обряд коронації ікони Матері Божої Ласкавої з латинської катедри Львова.

В той же день на Сихів з усіх куточків ішла молодь на зустріч з Понтифіком, яка розпочалася ще о 12- ій співом «Херувими» та молебнем до Христа Чоловіколюбця. Опісля відбувались виступи колективів, між якими були теми духовних конференцій «Христос – Дорога, Правда і Життя». Появу на Сихові папамобіля супроводжувалась  надзвичайно теплою зусріччю молоді, прозвучав гімн зустрічі Святішого Отця Івана Павла ІІ: «Святіший Отче, благаєм ми, нам Україну благослови». Ці слова були підсилені передзвоном, симфоніями оркестрів, многозвуччям хорів, які переросли в невимовно гучний, урочистий тисячоголосий привіт. Коротка молитва Папи в новозбудованому храмі Успіння Пресвятої Богородиці при вівтарі, та 350-ти голосий хор і понад шістсот тисяч голосів пролунало - Амінь! «До кого нам іти? У тебе слова життя вічного. Ми увірували і пізнали, що ти Христос, Син Бога Живого». Цими словами закінчився фрагмент євангельського читання у часі молитви. Проповідь Вселенського Архиєрея сприймалася із захопленням і радістю: «Тому, обіймаючи вас, як батько, кажу вам: виберіть дорогу, яку показує вам Господь через свої заповіді. Це слова правди і життя. Дорога молоде! Дякую Богові, що дав мені радість зустрітися з вами всіма. Перед тим, як залишити вас, хочу додати останнє слово: любіть церкву! Вона є вашою родиною і духовним храмом, живим камінням якого ви покликані бути. Дякую вам дорогі друзі! Папа вас дуже любить і дивиться на вас як на сторожів нової зірниці надії. Він складає подяку Богові за вашу великодушність, з любов’ю молиться за вас і від усього серця вас благословить. Слава Ісусу Христу!» - на такій благословенній ноті завершилась проповідь Його Святості. Після чого, розпочався акафіст до Ісуса Христа, а по завершенні Папа заспівав… на якийсь момент все затихло, тільки вітер підхопив нотки пісні і поніс над сотнями тисяч присутніх.  Молодь гучними оплесками та скандуванням дякувала Понтифіку: «Україна любить Папу!», «Ми любимо Тебе!». Так закінчилася тепла зустріч Івана Павла ІІ з молоддю. Папа залишав Сихів, а маршрут пролягав далі міськими  вулицями до Львівської Богословської Академії, в часі відвідин закладу представники просили благословення на будівництво Українського Католицького Університету у Львові.

27 червня ознаменувався Службою Божою у візантійському обряді. Живими потоками люди прямували на місце відправи. Заповнені сектори розраховані на півтора мілліони людей не вміщали всіх присутніх. Вісімсот священиків готувалися до співслужіння у цій історичній Літургії.  І ось на дорозі з’явився кортеж, на устах Івана Павла ІІ – привітна усмішка, Папа виходить на вівтар, його зустрічає Блаженніший Любомир Гузар – Глава Української Греко-Католицької церкви, розпочалася Урочиста Божественна Літургія. Хор у складі 500 осіб на виголос «Благословенне царство Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і навіки вічні» мелодійно відспівав: «Амінь!». Перед тропарями розпочався чин проголошення блаженних нашої церкви. До Вселенського Архиєрея підійшли Блаженніший Любомир Гузар, владика Іван Семедій, владика Софрон Мудрий, владика Михаїл Колтун та постулятори, за ними священики і монахині несли ікони тих, хто за хвилину буде зарахований до лику блаженних.  Крім цього Папа благословив корони для коронації чудотворних українських ікон. Насамкінець Святіший Отець Іван Павло ІІ різними мовами привітав усіх зібраних людей.

Урочиста хвилина прощання і щира подяка Папи за запрошення та гостинність, зворушила серця українців: «З великою тугою покидаю сьогодні цю землю. Усім вам та кожному зокрема хочу ще раз сказати моє щире «дякую»! Ще раз звертаюся до тебе, українська земле, з побажанням добробуту та миру. Ти залишиш у моєму серці незабутні спогади! До побачення, народе-друже, пригортаю тебе обіймами доброзичливости й любови! Дякую за щирий прийом та гостинність, яких ніколи не зможу забути. До побачення, Україно!».

Візит Папи Римського Івана Павла ІІ до України став знаменною подією, який закріпив релігійну свободу в нашій країні, продемонстрував  прагнення нації до європейської інтеграції, про що неодноразово наголошував у своїх промовах Святіший Отець, підкреслиши розвивати діалог культур та цивілізацій.

Цьогоріч  минає – 98 років з дня народження Папи Івана Павла ІІ, 13 р. – з дня його смерті, 72 р. – коли став священиком, 60 р. – єпископом, 40 р. – як був обраний Папою, 4 р. тому – відбулась канонізація Понтифіка, якого приєднали до Лику Блаженних.

 

Анна Жолоб

Галерея зображень

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13637

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23410

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10639