«Галич у старовинній поштівці» - нове видання з історії міста

Національний заповідник «Давній Галич», продовжуючи свою працю з дослідження, збереження та популяризації історії міста, видав комплект листівок під назвою «Галич у старовинній поштівці». Подібна збірка листівок видається у місті вперше, тепер всі зацікавлені зможуть придбати поштівки з краєвидами міста, його окремими об’єктами міської інфраструктури австрійського та польського періодів – досі їх можна було побачити в приватних збірках колекціонерів та окремих виставках.

Видання присвячене до 1120-ої річниці з першої письмової згадки про місто. Надруковано комплект у відомій івано-франківській друкарні «Лілея-НВ». Авторами проекту є Ірина Чернега (заступник генерального директора НЗ «Давній Галич») та Андрій Чемеринський (старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини НЗ «Давній Галич», Почесний краєзнавець України). При підготовці видання використано зображення оригінальних поштівок з приватної колекції народного депутата Верховної Ради України VII скликання, кандидата юридичних наук Романа Чернеги. Дизайнерське оформлення видання здійснила Христина Соломахіна.

Філокартія є одним з важливих джерел для вивчення міської історії Галича. Наприкінці ХІХ ст., коли фотографія ще не була достатньо поширеною, саме поштівки виконували функцію популяризації міста, фіксували його окремі історичні об’єкти. Завдяки давнім поштівкам сучасник може побачити втрачені на даний час споруди, уявити, яким було місто кілька десятків років тому. Поштівки з видами Галича видавалися в період Австро-Угорської монархії та ІІ Речі Посполитої; тепер нараховують близько двох сотень їх різновидів. Першою відомою на даний час за датуванням міською поштівкою є «Привіт з Галича / Pozdrowienie z Halicza» (03.V.1899), вона була видана в друкарні Карла Швідерноха у Відні. Згодом побачили світ десятки інших.

Розмір тогочасних поштівок 90х140 мм, вони виконані найчастіше одноколірним друком або, рідше, кількома кольорами. Поштівки, як правило, видавалися з тримовними підписами – німецькою, українською та польською мовами.

Виданий комплект листівок складається з 29 карток; з них 21 видана в період австрійського володіння містом; 7 – польського; 1 – в період німецької окупації. Хронологічно видання охоплює 1899–1942 рр. Представлені такі видавці: Karol Schwidernoch (Відень), Jakob Lowa (Станиславів), Е.Schreier (Станиславів та Відень), Arnold&Schlag (Львів), друкарня «Мистецтво» (Львів), «Сучасне мистецтво» (Перемишль), A.Ulrich, BadLauterbergi. H. та ін. На поштівках зображено сакральні споруди міста (божниця караїмів, церкви Різдва Христового та Св. Миколая, римо-католицький костел), урядові будівлі (ратуша, цісарсько-королівська пошта), об’єкти транспортних комунікацій (залізничний вокзал, міст через р. Дністер), пам’ятки минулого (Галицький замок).

Частина зображуваних об’єктів втрачена для сучасності, оскільки були знищені у вирі військових подій або розібрані (божниця караїмів, церква Св. Миколая, залізничний вокзал, ратуша, річкові пароплави),чи змінили первинне цільове призначення (пошта) чи були ревалоризовані (Галицький замок).

Однією з найцікавіших поштівок австрійського періоду є поштівка із зображенням корони Данила Романовича. Ця інсигнія була прислана папою Інокентієм IV на коронацію в Дорогочині (1253 р.). Згодом її переробили на митру і вона перебувала в Перемишлі, звідки під час Першої світової війни у 1915 р. її було вивезено до Петрограда. Оскільки на даний час невідоме точне знаходження корони, поштівка є одним з джерельних зображень її вигляду. Ця картка була вислана зі Львова місцевому відомому діячу, нотаріусу Леву Гузару.

Видання буде цікаве мешканцям та гостям міста, історикам та краєзнавцям – всім, кого цікавить історична спадщина та пам’ятки давнього міста на Дністрі.

Андрій Чемеринський

Галерея зображень

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652