У Галичі говорили про два ювілеї

15 листопада 2018 р. в конференц – залі Національного заповідника «Давній Галич» відбувся захід присвячений двом ювілеям: 100 – річчю з часу завершення Першої світової війни та 100  - річчю з часу проголошення ЗУНР.

Організатором заходу був науково – освітній відділ Заповідника; також, до його проведення долучилися працівники відділу охорони культурної спадщини та наукової бібліотеки установи. Учасниками заходу стали старшокласники та педагоги Галицького ліцею імені Ярослава Осмомисла.

Для кращої візуалізації та сприйняття інформації для старшокласників було розгорнуто дві виставки: військової атрибутики Першої світової війни (А.Чемеринський) та виставка наукових та науково – популярних видань присвячених історії України та ЗУНР, біографіям визначних державних діячів (Л.Ониськів).

Старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини А.Чемеринський розповів присутнім про ПСВ та участь в ній українців у складі армій двох імперій; продемонстрував військовий однострій піхотинця армії Австро – Угорської монархії та елементи однострою легіонера УСС; відзнаки та особисту зброю.

Провідний науковий співробітник науково – освітнього відділу А.Петраш розповів гостям про фільм «Легіон. Хроніки УГА» - акцентувавши увагу на тому, що фільм знятий у документальному стилі є дуже цікавим і динамічним, і що сценарій фільму дає змогу зберегти увагу впродовж всього сеансу різним поколінням. Також, науковець акцентував увагу на українсько – польських стосунках, провівши паралелі сучасного з подіями початку ХХ ст.

Після виступів науковців присутні мали змогу переглянути фільм «Легіон».

Проведення даного заходу було даниною історичній пам’яті – оскільки багато мешканців міста та району були військовиками австрійської армії під час ПСВ; ряд жителів населених пунктів сучасного Галицького району боролися в складі Легіону УСС; а в листопаді 1918 р. в Галичі, як і у всіх містах тогочасної Галичини було перебрано владу від австрійських урядовців і проголошено ЗУНР.

А.Чемеринський

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652