Дивовижні історії Криму

В культурно-мистецькому комплексі «Мистецький Арсенал» (м. Київ) в День кримського спротиву, 26 лютого, відкрився виставковий проект «Дивовижні історії Криму». Виставка присвячена Криму та його людям.  Тому завданням організаторів було показати півострів як особливий багатокультурний простір. Даний проект – плід нелегкої роботи великої команди науковців, реставраторів, дизайнерів, художників в умовах окупації Криму.

В експозиції представлені унікальні експонати із зібрань 15 українських музеїв та приватних колекцій. Караїми, як народ зі своєю самобутньою культурою, на даній виставці представлені частинкою експозиції Музею караїмської історії та культури, що викликає неабиякий інтерес у відвідувачів.

Серед експонатів, що надані Національним заповідником «Давній Галич», є згорток Тори – 50-метровий пергаментний рукописний сувій, що датується кінцем XVIII ст., яд (указка для читання Тори) – майстерна робота зі срібла та слонової кістки (XIX ст.), хатаси  – прикраси для згортків П’ятикнижжя (поч. XIX ст.), а також ризи та таллет – молитовний шарф газана (караїмського священнослужителя) початку XX століття.

Відкриття виставки відбувалося в урочистій обстановці за участі багатьох поважних гостей. Присутніми були кримські татари, представники вищої влади, зокрема голова Українського культурного фонду, перша леді держави Марина Порошенко, віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, Міністр культури Євген Нищук, голова Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемільов, велика кількість народних депутатів, культурних діячів та представників громадськості.

Рекомендуємо відвідати виставку «Дивовижні історії Криму» в Мистецькому Арсеналі, яка буде доступна для огляду до 5 травня 2019 р.

 

Ольга Януш

Галерея зображень

back to top