Науковці Заповідника взяли участь в заходах до Міжнародного дня пам’яток і визначних місць

18 квітня у світі відзначається Міжнародний день пам’яток і визначних місць. З цієї нагоди у м. Києві відбулися два наукові заходи. В них прийняв участь старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини Андрій Чемеринський.

Перший захід: семінар «Стан збереження нерухомої культурної спадщини України» проведено у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Програма заходу передбачала вітальне слово Міністра культури України Є.Нищука, виступ начальника управління охорони культурної спадщини О.Єпіфанова, нагородження почесними грамотами та подяками працівників сфери охорони культурної спадщини, екскурсію на виставку «Погляд скрізь роки» та ознайомлення з соціальним проектом «Відеостіна».

Міністр культури України Євген Нищук привітав з професійним святом працівників сфери охорони культурної спадщини та директорів заповідників України і подякував за щоденну кропітку працю по збереженню культурного та історичного надбання.

«Упродовж останніх років держава зосереджує значну вагу на розвитку збереження культурної спадщини та музейної справи – останнім часом ми виносимо ці питання до уваги найвищих кабінетів влади. Зокрема, вперше за часи Незалежної України, Мінкультури були започаткуванні курси підвищення кваліфікації керівників музейних закладів. До роботи були залучені найкращі музейники та фахівці, які можуть поділитися своїм досвідом в частині європейських програм. Для напрацювання рішень найактуальніших проблемних питань регулярно проводяться семінари, зустрічі та обговорення, що дає свої ефективні практичні результати», - зазначив Євген Нищук.

Другий захід: Міжнародна науково – практична конференція «Культурна спадщина: шляхи збереження» проведено в Київській православній богословській академії при Михайлівському золотоверхому монастирі. Проблематика конференції висвітлювала шляхи консервації, реставрації об’єктів культурної спадщини в міському середовищі, популяризацію актуальних процесів збереження культурної спадщини, ознайомлення із сучасними процесами менеджменту у сфері охорони культурної спадщини. Учасниками конференції були науковці національних заповідників, науково – дослідних реставраційних центрів України, Польщі та Франції.

 

Довідково.

Національний заповідник «Давній Галич» опікується 151 пам’яткою; з них – 15 національного значення. На території заповідника є пам’ятки археології (108); архітектури (22); історії (17); монументального мистецтва (4).

А.Чемеринський

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13658

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652